Kezdőoldal > Épités4 > Prince Royal 1610 – Épités 4

Prince Royal 1610 – Épités 4

A középsö ütegfedélzet

A fedélzet palánkozása

A felsö tüzmester kamra

A középsö fedélzet hátulján is volt egy tüzmesterkamra. De amig az alsó fedélzeti kamrában csak egyféle méretü kartosuchokat tároltak az alsó 24 fontos ágyukhoz, addig a felsöben kétfélét, nevezetesen a középsö fedélzeti 18 fontos Culverinekhez és a föfedélzeti 12 fontos Demi-Culverinekhez. Ezért a kétféle kartouschok más szinre voltak festve a könnyebb megkülömböztetés miatt.

Ez a kamra is egy ajtoval ellátott fallal volt elválasztva a fedélzet elsö részétöl.

S itt volt két kis kamra a két fötüzszerésznek.

S ide nyúlt be a kormáyrud is.

A lafetták elkészitése és a helyükre ragasztás után el lehetett itt is kezdeni a felsö fedélzeti gerendák beillesztését.

A fedélzet eleje. Az elövitorla ejtökötélbakja és lépcsök. A rakodonyilás ezen a fedélzeten már rácsokkal volt lefedve.

A kockázott részen lesz a tiszti étkezö, a csikozott részeken oldalanként 4-4 tiszti kajüt. Középen a kormányszerkezet látható.

A kormánylapát felfüggesztése

A lapát zsanérjai 0,5 mm rézlemezböl és 4 mm átméröjü réz csöböl készültek.

A lemezböl 4 mm széles csikokat vágtam, amikbe egy darab csövet forrasztottam. A csövek kiállo részét aztán szintbe csiszoltam a lemezekkel. Ezután a lemezeket méretre kellett hajlitani.

A fartökére karülö zsanérok ugyanigy készültek, azzal a külömbséggel, hogy a csövekbe még esztergált lapos fejü 3 mm csapok lettek húzósan belenyomva.

A föfedélzet kerek ágyúnyilásai

A kerek nyilások készitésének modján el kellett kicsit gondolkoznom, ahhoz, pontosak legyenek. Egyellöre csak a a 4 középsö nyilást tudtam kialakitani, mert a többihez feljebb kell még huzni a külsö palánkozást.

A középpontok felrajzolása után kifurtam s 12mm-es átméröre csiszoltam öket. A végleges átmérö 14 mm lesz.

Ezután esztergáltam egy 26 mm átmáröjü bükkfa rudbol 16 db. 14 mm belsö átmáröjü s 4 mm vastag gyürüt. Majd esztergáltam egy egyszerü készüléket a gyürük központos felragasztásához. Mint a foton látható, a szerszámnak van egy 12 mm középsö csapja, s egy 14mm válla.

A gyürüt felhuzzuk a vállra, bekenjük ragasztoval s a 12mm-es csappal tájolva felragasztjuk, majd a készüléket kihuzzuk. Majd ha a belsö palánkozás itt is fel lesz ragasztva, akkor már könnyü lesz a külsö s belsö palánkozást a 14mm méretre csiszolni.

Na mára megint elég volt.

Godewind

Kategóriák:Épités4 Cimkék:
  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések

Powered by WP Hashcash