Kezdőoldal > Épités3 > Prince Royal 1610 – Épités 3

Prince Royal 1610 – Épités 3

Az alsó ütegsor ágyúnyilásai

Ha az alsó 3 dörzsfát felraktuk, akkor jöhetnek az alsó fedélzet ágyúnyilásai. A felrajzolás után minden ablak sarkaiba 3 mm lyukakat fúrtam, majd a nyilásokat ráhagyással Proxxon szúrófürésszel kifürészeltem s utánna méretre reszeltem.

A nyilások keretei 3-4×7 mm lécböl készültek.

Kivülröl.

Az alsó fedélzet

A flamandnál a fedélzeteket 2×6 mm jávor lécekböl készitettem, s az alsó fedélzeteken a fa csapokat csak tussal imitáltam. A Princnél más módszerhez folyamodtam. Mivel a fedélzet több részböl áll, igy az egyes részeket méretre szabott 1 mm réteges lemezdarabokra ragasztott 1×6 mm jávor lécekkel alakitottam ki. A felragasztás elött a lécek oldalát fekete lakkfilctollal befestettem, a Kalfaterung – a kátránykócos tömités – imitálására. A facsapok helyeit 0,8 mm fúróval kifurtam s a lyukakba fogpiszkálókat ragasztottam. A fogpiszkálókat elözöleg pár napig sötét pácban áztattam. Ennek a módszernek a nyilvánvaló elönye az volt, hogy az egyes fedélzetdarabokat kényelmesen a modellen kivül tudtam elkésziteni, s a felsö felület lecsiszolása a tányércsiszolóval egyszerübb volt, mint a flamandnál, ahol a kész fedélzetet a modell belsejében kellett lecsiszolni.

Az egyes fedélzeti darabok itt még természetesen nincsenek felragasztva.

Az alsó fedélzet eleje – horgonykötélbakok, raktárfedél, lejárók stb. – a pumpák még nincsenek a helyükön. Amikor a fedélzetlapok és az ágyúnyiláskeretek a helyükön vannak, akkor felrakjuk a belsö palánkozást 1×5-6 mm lécekböl.

Az alsó fedélzet hátulja, ide jön késöbb a Konstablerkammer – a tüzmesterek kamrája. A lakattal lezárt lejáró a löporraktárba vezet.

Az alsó tüzmesterkamra

A kamra az alsó fedélzet hátuljában volt egy fallal elválasztva a fedélzet elejétöl. Itt tárolták a Cartousch-okat. Már emlitettem: ez nem azonos a magyar kartács szóval. Mivel a löpor kiadagolása közvetlen az ágyúkba nagyon tüzveszélyes volt s igy csak a legritkább esetben alkalmazták, ezért a tüzmesterek feladata volt a löport az egyes ágyukhoz kimérni s lenvászon zsákokba adagoltatni. Ezeket a zsákokat aztán karton vagy vékony fa hengerekben tárolták a kamrában. Minden egyes ágyúhoz ált. 3-5 db Chartouscht készitettek elö.

Gondoltam, hogy ha már lusta vagyok az összes alsó ágyút komplett kötélzettel meg kezelöeszközökkel elkésziteni – mint ahogy a Bubu csinálja a Victoryján – megprobálom bemutatni, hogyan is nézhetett ki egy tüzszerészkamra. Az alsó kamrában az alsó legnagyobb ágyúkhoz való Cartouschokat polcokon tárolták.

A tüzmesterkamra elölröl.

A tüzmesterkamra felülröl. A Cartouschok 5×17 mm fahengerek.

Sajnos a kész alsó fedélzetröl csak olyan fotóim vannak, amiken már a középsö fedélzet keresztgerendái is a helyükönvannak, de azért a lényeg látható igy is.

A középsö fedélzet

A fedélzeti keresztgerendák s azok tartószlopainak s a könyökök, valamint a hosszanti gerendák rögzitése után a fedélzet ugyanugy készült, mint az alsó.

A középsö fedélzet ágyúnyilásai…

… is lénygében hasonlóan készültek, mint az alsók, csak a méretük kisebb, valamint a keretek itt csak 3×5 mm lécekböl vannak, mert itt a falvastagság már kisebb.

A középsö és a gallionfedélzet közötti keresztfal.

A keresztfal mögött kétoldalt 1-1 kajüt. Itt az egyik félkész kajüt. Jobboldalt a koje – egy szekrényágy, baloldalt a ruhásszekrény ajtaja.

Valamikor beszélgettünk az Allermattal a Skypeon, s ö megkérdezte, hogy a testet a vizvonal alatt be fogom e fehérre festeni. Mondtam ja, eredetileg úgy képzeltem. Mire ö: kár lenne a szép jávor palánkozást befesteni. Na ja, igenám, csakhogy az alsó tükör már a helyén volt, s annál nem csináltam a vizvonal alatt jávor palánkozást. Napogig gondolkodtam, hogy mit tegyek, s aztán úgy döntöttem, hogy kijavitom. Ehhez le kellett feszegetni a furniercsikokat a megfelelö helyeken, majd újra palánkozni ezt a részt. Enyhén szöszmötölös melo volt, de alighanem megérte.

Ilyen volt

S ilyen lett.

Kategóriák:Épités3 Cimkék:
  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések

Powered by WP Hashcash