Kezdőoldal > Épités7 > Flamand galeone 1593 – Épités7

Flamand galeone 1593 – Épités7


Lassan-lassan kész lesz a hajótest. 🙂

Az elöbástya fedélzete

Az elöbástya kész elsö keresztfala

Az elöbástya kész hátso keresztfala

A félfedélzet felsö fedélzete

1.- A kormányállás; 2.- A tiszti lépcsö – rossz idö esetén ponyvával lehetett bevonni; 3.- Ez alatt a rács alatt található az altiszti étkezde; 4.- Fedéllel ellátott lejárók; 5.- ??gyúk

A félfedélzet kész elsö keresztfala

A baldachin tartószerkezete

1.- Tükör; 2.- Tartóivek; 3.- Keresztfal; 4.- Keresztfal kétszárnyu ajtóval.

Ezt a konstrukciot is meg kellet szerkesztenem elöször rajztáblán mert még véletlenül sehol sincs egyetlen vizszintes vonal sem. Amiböl ki lehet indulni, söt amiböl ki kell – az a tükör (1) és a Pop elsö ajtós keresztfala (4). Ezeken a kell a hosszléceket arányosan elosztani. Pontosan középre nem lehet hosszlécet tenni, egyrészt a Bonaventura árboc, másrészt a tükör belsö felén találhato létra miatt.  Ezért a két felsö hosszléc az elméleti hossztengelytöl kifelé 6-6 mm-re fekszik. A maradék tarületen kell elosztani a további,  oldalanként 3-3 hosszlécet.  Az ivelt kereszttartok 2 mm réteges lemezböl vannak. A belsö iveket méretre alakitottam s a külsöket kb.1-1,5 mm ráhagyással, amit beépités után csiszoltam pontos méretre a hosszlécek futásának megfelelöen. Az ives kereszttartokat a hajooldalon elöl ill. hátul könyökök támasztják.

A 3 fedélzetes Pop fedélzet eleje. – 1.- Az elsö keresztfal; 2.- A közbensö keresztfal; 3.- Kajütablakok; 4.- Lépcsö a Pop fedélzet hátso részére

A Pop fedélzet hátulja. – 1.- A bonaventura árboc nyilása; 2.- A leghátso kis fedélzet. Alatta volt a tyukketrec. Rajta középen a létra a laternához, mellette padok.

A baldachin

Erdetileg ugy gondoltam, hogy a baldachint egy gépi himzös céggel csináltatom meg. Amikor azt mondták, hogy kb. 60-70€-ba kerül, akkor csöndben mondtam egy csunyát magyarul. Akkor köszönöm nem, annyiért magam is megcsinálom. Ráhagyással kiszabtam egy öreg lepedöböl – amiböl a vitorlákat is csinálom. A szegélyhimzést és a kb. 12 mm-el beljebb futo párhuzamos himzést a varrogépemen egy a legsürübb szegélyprogramra állitva sárga himzöfonállal készitettem. Ezután felrajzoltam s textilfestékkel kifestettem a két griffet s az oldaso cikornyákat majd végezetül a maradék területet pirosra festettem.

A laterna

Hát bizony ez is belekerült némi fejtörésbe és rajz nélkül ezt sem usztam meg. A laterna 36 db. egyedi alkatrészböl áll. Elöször megesztergáltam a felsö s also alaplapot. Mivel a laterna hatszögletü, ezekre jött még 1-1 hatszögletü lap. Mivel nem akartam a “levegöben” épiteni, a következöt ötöltem ki: Egy vastagabb munkalapot kifurtam s a furaton át alulrol egy M5 csavart dugtam át. Erre felfüztem a felsö lapot, majd távtartoként 4 db. M6 anyát, arra az also alaplapot s az egészet egy M5 anyával rögzitettem. Most már be lehetett az üveglapokat is ragasztani a helyükre egy kivételével! Mert valahol ki kellett venni az M6 anyákat is! S csak  ezután lehetett a hatodik üveglapot is beregasztani.Az eredmény igy néz ki. Az üveglapok találkozásainál az élekre 1,5 mm széles sávokat kellett csiszolni, mert oda jöttek a függöleges kerettartok. Ezek után már csak az also részek valamint a felsö “kalap” részeit kellett megesztergálni s összeépiteni.

Mindig azt hiszem, hogy na most már befejeztem a hajotest épitésének a leirását de mindig marad valami. Most pl. az ágyucsövek  a csónakok, a horgonyok és a gallionfigura.

De ez már megint egy következö fejezet lesz.

Godewind


Kategóriák:Épités7 Cimkék:
  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések

Powered by WP Hashcash