Kezdőoldal > Épités5 > Flamand galeone 1593 – Épités5

Flamand galeone 1593 – Épités5

Most meg kell jegyezzem, hogy, a továbbiakban leirt a test teljes elkészitésével kapcsolatos munkák, nem abban a sorrendben készültek, ahogy itt leirom. Habár visszakereshetném a pontos sorrendet a munkanaplómból, de feleslegesnek tartom, mert a sorrend lehetett volna más is.

Induljunk ki onnan, hogy a diszitések nagyrésze már a helyükön van. (Közelebbi képek erröl késöbb lesznek láthatóak a további munkálatok során, mivel nem akarok képeket ismételni)

További “apróságok” a hajótesten

??gyúnyilásfedelek

A fedelek 3 részböl állnak. Az alaplap 17×16 mm-es ( 18 db.), ill. 14×14 mm-es ( 14 db.)1,5 mm-es vastag réteges lemez.Erre jönnek kivülröl a folyamatos palánkozásnak megfelelöen felragasztott 0,6-os furniercsikok. Erre jönnnek belülröl az oldalanként 2, ill. 1,5 mm-el kisebb 1,5 mm ill. 1 mm vastag belsö lapok, de amiket most még nem ragasztunk fel.

(A foto a Prince fedeleiröl készült.)

Az ágyunyílások felsö éle fölött kb. 0,5 mm-el 2 db. 0,8 mm-es lyukat furunk.

Készitünk 64 db. “ L “ alaku zsanércsapot, 0,8 mm -es rézdrotbol ( kb. 7×3 ill, 7×2 mm ) amiket fogoval a furatokba nyomunk, ugy hogy mindkét rövid csap egymás felé nézzen.

A fedél zsanérpántjainak 0,2 mm-es rézlemezböl 3 mm az also fedeleknek ill. 2 mm a felsöknek széles csikokat vágunk, amiket kb. 25-30 mm hosszu darabokra vágunk. Speciálisan elvékonyitott kerekfejü fogoval az egyi végén 1 mm belsö átméröjü szemet alakitunk ki. Mivel lemez vékony, a szemeket forrasztani is kell. Bekenjük a szem környékét forrasztopasztával, a pántot egy falapra fektetjük, s a pákát rányomva 0,5 mm-es forrasztozinnt folyatunk a szemek sarkába. Ha a zinn a szemekbe is néhol befolyik, utolag 1 mm-es furoval kifurjuk. Bepontozzuk a 4 ill 3. furat helyét a szegeknek. A fedelet behelyezzük az ágyunyilásba, az egyik pántot ráhuzzuk a baloldali csapra és rányomjuk a fedélre. Egymás után kifurjuk a 4 ill. 3 furatot ( a pántot és a fedelet együtt ! ) 0,5 mm-es furoval, s a lyukakba 0,5-0,7 mm-es szegeket kalapálunk. Leveszzük a fedelet, az also feléröl lecsipjük a szegek kiállo részeit, s lecsiszoljuk. Visszarakjuk a fedelet a helyére, s hasonlo modon a jobboldali pántot is felszögeljük. Mivel a fedelet most már nem tudjuk levenni, ezért belülröl a szögeket csak a fedél nyitott állapotában tudjuk lecsipni s a fedél belsejét lecsiszolni. Csak ezután ragasztjuk fel a belsö lapokat. A fel – és behuzásra szolgálo kötelek karikáit kis “ U “ drotokkal, vagy 2 mm átméröjü szemes csapokkal erösitjük fel. Bonyolult ? Ez igaz. De aki tud egyszerübbet az jelentkezzen.( Tulajdonképpen vannak egyszerübb megoldások. Pl. Nagyobb méretarányu modelleknél – 1:75 – 1:100 – a legegyszerübb a fedelek felsö élét srégen lecsiszolni, és egyszerüen az ágyunyilások fölé ragasztani öket. De ez 1:50-es modelleknél megengehetetlen, mert tul jol látszik. )

Oldalkötélpadok

Mivel egy ekkora modellen a csarnakok húzoereje igencsak nagy, a kötélpadokat ennek megfelelöen kell felerösiteni. Az elö – és föárboc padjai egyenként 3 db., 7×3-as jávor lécböl vannak összeállitva. A belsö léc kb. 5 db 15×1 mm-es acél szöggel van a dörzsfára erösitve ( süllyesztett fejek ), a második 15 x1-es eltolva a szegeket az elsöre, s a harmadik ugyancsak 15 x1-esekkel a másodikra. A besan és a bonaventura padjai értelemszerüen keskenyebb 3 mm vastag lécekböl vannak összeállitva.

Ez a szerkezet meglehetösen nagy szilárdságu. ( Kipróbáltam ) Ha egy pad a csarnakok szerelése közben a gyengesége miatt a huzoerötöl letörik, a kár hatalmas lehet. A javitás nehéz, sok idöbe telik, és sokszor lehetetlen. ( A vicc, hogy az igazi hajok padjai is ugyanigy voltak készitve, azzal a külömséggel, hogy az egyes darabok még egymásba voltak faragva.)


A kötélpadokat felülröl 2-3 könyök huzással szemben támasztotta, alulrol 3-4 vasrud feszitette.

1.- Könyökök; 2.- Vasrudak

Az alsó macskafejek és azok tartóvasai ill. láncai

nem tartoznak ugyan kifejezetten a hajótesthez, de értelemszerüen itt tárgyalom öket,

A macskafejek itt háromszögletüek, mivel boltban nem kaphatok, nekem kellett öket gyártanom, a következö modon:

Mivel a korabeli háromszögletü macskafejek laposak voltak, igy adodott a megoldás, 5 mm – es jávor lapbol késziteni öket. Ehhez egy körvonal s fúrosablont kellett késziteni 1 mm – es alulemezböl. A három furat kifurása után felrajzoltam a körvonalat. Az igy “ szériában “ felrajzoltfejeket csak ki kellet fürészelni s méretre csiszolni. A körbefuto nútokat egy oldalmarógépnek átszerelt mini esztergán készitettem.

A macskafejek köré 1 mm-es rézdrotot hajlitunk, s az alsó két szárat összeforrasztjuk.

Egy kengyel készitése:


Az also macskafejeket lefelé huzo s rögzitö vasak ( Püttingseisen ) itt láncból voltak. Sajnos a kereskedelemben kaphato lánc szemei olyan gyengék ( de a láncok nagyon szépek ), hogy huzásra alig vehetök igénybe. Ezért itt is valami trükköt kellett kitalálnom. A kengyelvas also két összeforrasztott szárába a megfelelö magasságban egy 0,8 mm-es lyukat furunk, s azalatt kb. 1 mm-el a szárat levágjuk.

A kötélpad oldalába a megfelelö helyen egy 0,8 mm – es lyukat furunk. Egy 0,8 x 10-12 – es szegre felfüzzük a macskafejet, majd a láncot, s a szeget a kötélpad furatában rögzitjük. Igy a

csarnakok huzoerejét a szög veszi fel s nem a lánc. A láncot ( also végét ) a méretre szabása után “ U “ vasakkal erösitjük a kötélpad alatti dörzsfára, ill. a bonaventuránál csak szögekkel.


A horgonydaruk

A horgonydaruk – holland mintára – nem egyenesek, hanem iveltek. 8 mm vastag jávor lapból lettek kifürészelve, majd méretre csiszolva. A külsö felükön lettek bemarva a hosszukás nyilások, amikbe az esztergált csigák kerültek

Lépcsök

A lépcsök oldala 3 x 5 mm – es lécekböl lettek készitve, az 1 mm – es nútokat a fokoknak 30 fok ferdeséggel marógépen készitettem. A fokok beragasztása után az oldalak vastagságát 1,5 mm – re lecsiszoltam, s az egyes lépcsöket a helyükre passzolva méretre csiszoltam, s ragasztottam.

A fedélzeti keresztkorlátok

alaplapja 1,5 mm réteges lemez, 2×3 mm keretlécekkel.

A fedélzeti ágyúk csúszólafettái

különféle méretü lécekböl készültek. Az elsö felükön közvetlen a lörés mögött függöleges csappal kb. 30-30 fokban forgathatóan lettek rögzitve.

(A fenntiekröl itt nem teszek be fotot, más fotokon jó láthatóak.)

A baldachin elötti ajtós keresztfal

alapja is 1,5 mm réteges lemez. A mediterán hangulatú rácsos ablakok 4 réteg 0,6 mm furnierból készültek: 1-1 réteg az elsö s a hátsó kereteknek s 1-1 réteg az egymást keresztezö átlós rácsozatnak.

A kormányosállás fedele

a baldachin keresztfalának az ajtaja elött áll, s a melette levö két lépcsövel együtt levehetöre lett készitve, hogy be lehessen nézni a kormányállásba. Itt állt a  vitorlamester (Master) s innen irányitotta a hajót s adta a parancsokat a vitorlakezekö matrózoknak s az alatta álló kormányosnak.


A következö részben megtárgyaljuk a föfedélzethátsó  futópalánkjait,a hátsó galériát és a baldachin tartószerkezetét.

Addig is – jó szelet.

Kategóriák:Épités5 Cimkék:
  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések

Powered by WP Hashcash