Kezdőoldal > Flamand galeone 1593, Történet > Flamand galeone 1593 – Történet

Flamand galeone 1593 – Történet

2010. március 25. csütörtök Szólj hozzá! Tovább a hozzászólásokhoz

Egy hajómodell rekonstruktiójának és épitésének ” oknyomozási ” története .

Avagy: mennyi idö és türelem kell egy speciális modell épitéséhez?

Van vagy 35 éve, hogy megvettem Björn Landström ” Das Schiff ” ( A hajó ) c. könyvét. Napokig kotlottam a sok szép szines ábra fölött. Melyiket is kellene megépiteni? Great Harry, Galeere Reale, Prince Royale, Sovereign of the Seas, St.Louis ? De végülis a 124-125 oldalon található Flämische Galeone 1593 vitte el a pálmát. Csodálatosan tarka, hogy ne mondjam “giccses” renaissance cikornyák.

Már akkoriban meg voltam fertözve – a fr. sebeken és az arab ghanján keresztül – a különleges, exotikus hajók bacilusával. Victoryt neg Golden Hindet mindenki épit. Ez nem leértékelés akar lenni, csak ténymegállapitás.  De a világ tele van valószinüleg több mint 100.000 ócskábbnál ócskább Victory meg Golden Hind modelekkel. Az én kezdeti modelljeimet is beleértve.

Mért nem valami különlegeset?

Igaz hogy a fr. sebek 1972-ben csak Magyarországon volt különleges meg exotikus, de nem az évszazados tengeri tradicióval rendelkezö népeknél.

A szép szines arányos rajz egy méretarány lécet is tartalmaz, amiböl kiderül, hogy ez egy szép nagy hajó lehetett. (Piros léc: méter, fekete léc: láb)

Az 1593-nól származó eredeti modell a Madridi Museo Naval-ban található. De sajnos un. fogadalmi modell (Votivschiff), azaz nem arányos. Felfüggesztésre készitették, ezért az elöhajó túl sovány, az oldalak s az árbócok túl magasak. Irtam a múzeumnak, küldtek két fényképet, meg a modell történetét, de tervrajzzal nem rendelkeztek. Több hónapos levelezés után más múzeumokkal be kellet látnom, hogy nem léteznek rajzok.

Az originál modell

Az originál modell tatja

Mindkét képböl látható, hogy a modell aránytalan, mert fogadalmi ill. templomi modellként épitették. Bövebben lásd még: “Egy galeon rekonstrukciója ” a német cikk forditását.  (Késöbb)

Miután akkoriban már 2 Golden Hindet, egy Mayflowert és egy Revenget meg egy félkész fr. sebeket épitettem, – nem beszélve sok müanyag modellröl -, elég nagyfiúnak éreztem magam- mint a galeonok nagy ismeröje – ha nincs más, akkor rekonstruálom.

Ó, “kékszemü” naiv magabiztosság, hogy nem mondjam fiatalos beképzeltség: ide nekem az oroszlánt is, de azonnal!

Igaz akkor már rekonstruáltam egy dunai gályát ??rpád idejéböl, a rajzokat 15000 Ft-ért adtam el amikor a havi fizetésem 5000 Ft. volt. Érdekes számok ezek, nem? Föleg nektek, akik már a százezrekben való számoláshoz vagytok hozzászokva.

Rekonstrukció

Az elsö lépés: a Landström könyv szines rajzát felnagyitottam 1 : 50-re. Természetesen rajztáblán, körzövel, vonalzóval, sokat számolva logarléccel, mert másológép meg számológép még nem létezett. És persze a cikornyák nélkül.

Hogyan tovább? Mi van a bordarajzokkal? Egyszerü. :-) Vettem a Hoeckel Revenge-ének a rajzait, az oldalnézetet a föbordánál “elvágtam”, – mert rövidebb volt mint a flamand-, a hátsó részt a fartökénél, az elsöt az orrtökénél a flamand oldalnézetére fektettem, a középen hiányzó bordákat érzés után ( PI x nagyujj ) megrajzoltam. Nem tudom hány 100 órát tököltem vele.

S az elsö keserü csalódás: a R evenge bordái a Hoeckel rajzain túl soványak, jobban mondva felfelé nincsenek eléggé behúzva. Habár M. Baker eredeti galeon rajzain is a bordák majdnem hasonlóak, de ennek ellentmond az “Értekezés a hajóépitésröl 1620″ anonym angol kézirat, ahol a bordák felsö része igencsak be van húzva. S mint késöbb kiderült, Landström oldalnézetén  az ürmélység s ezzel együtt a merülés túl kevés, ezt is korrigálni kellett. Néhány 100 óra a kútba esett. El is ment a kedvem töle vagy két évre.

Sok új könyv és rajz beszerzése után a második nekifutás. A tizedik borda megrajzolása után kiderült, hogy ez se jó. Szerencsére csak 100 óra esett a vödörbe. Aztán megint hosszú szünet.

Már négy éve itt éltem, amikor P. Kirsch könyve “Die Galeonen” a kezembe került. Hurrá! ( Leirása megtekinthetö a Hajomakett.hu-ban irt könyvekröl irott cikkemben )

Air-Brush festményem

Nagy lelkesedéssel azonnal festettem egy perspektivikus képet. (50×70 cm)

A harmadik nekifutásra aztán végre sikerült a rekonstrukció. Tartott vagy 3 évig.  Bordabeosztás, bordaszerkesztés, a vizvonal alatti részt mélyebbre kellet venni, s  sok-sok számolás s tabellakészités.

Bordaszerkesztés

Oldalnézet a cikornyákkal, hosszmetszet a berendezésekkel, sok felülnézet, sok keresztmetszet, árbocozat, kötélzet, vitorlázat stb, 24 rajz 1:50-ben. A részletekkel nem akarlak benneteket untatni. Végülis sok-sok év, kutatás és munka után 1997-ben lettem kész a komplett rajzokkal s még további 2 évig tartott a rajzok “tisztába” rajzolása.

Valószinüleg ezt a hajót eredetiben soha nem épitették meg, az eredeti modell egy ajándék volt, amit hü flamand vazallusok II. Fülöpnek ajándékoztak. Habár néhány szakirodalomban utalások vannak egy ” Le gran´Griffon ” nevü nagy flamand galeonra. De ha megépitették volna, valószinüleg igy nézett volna ki. A méretezése legalábbis megfelel a korabeli adatoknak.

A rajzokkal teljesen 1999-ben lettem kész. Utánna épitettem egy kis tesztmodellt, 1:100-ban a bordametszeteim ellenörzésére. Nagy megelégedésemre minden palánk futott, azaz a szép ivelés sehol sem volt hullámos, púpos. Sehol nem kellet a rajzokat korrigálni.

Ez egyrészt azt bizonyitja, hogy az 1620-ból származó szerkesztési módszer igazán jó, – bár elsö nekifutásra bonyolultak látszik, igaz hogy aki haragban van a matematikával és geometriával az talán jobban teszi ha meg se próbálja – 3.-ik és 4.-ik hatványokkal meg trigenometriával kell számolni -, másrészt, hogy a számitásaim és szerkesztéseim is jók voltak.

Elölnézet

Metszet

Hátulnézet

Hosszmetszet részlete

2004 szeptember közepén kezdtem el a modell épitését. Azóta bizony már sok idö lefutott a Dunán és a Rajnán. A modell már 1 éve kész, 2008 karácsonyára sikerült befejeznem, 3700 munkaórába került.

Elözetesben a kiváncsiság felkeltésére álljon itt két fénykép.

Ferde elölnézet balról

Tükör és galéria

Egy galeon rekonstrukciója egy autentikus múzeumi modell után.

Királyhü flamand vazallusok 1593-ban az akkori spanyol királynak, II. Fülöpnek egy szép hajómodellt ajándékoztak, ami jelenleg a Madridi Museo Naval-ban található. A modell a korszak egyik jelentösebb hajótipusát ábrázolja.

Habár a modell a szakirodalomban és a múzeum leltárlistáján a galeone megjelölést hordozza, tulajdonképpen inkább egy lassújárásu nehézkes karracke és egy karcsú, fordulékony hadigaleon keveréktipusa.

A karrakcke-tol a hátsó rész mellvédjének  felfelé futó, fokozat nélküli, szép hosszú töretlen ivelését örökölte, de nem a karracke-ra jellemzö elöre nyúló elöbástyáját.

A galeontól ellenben a karcsubb formát, a jellemzö, elörenyúló galliont, a tökéletesebb vitorlázatot s jobb manöverezöképességét.

Sajnos a madridi modell nem arányos. “Votivschiff”-ként, azaz templomi ill. fogadalmi modellként lett épitve, azaz felfüggesztésre. Hosszirányban szépen arányosan van kialakitva, de az oldalfalak s az árbocok aránytalanul magasak, az élöhajó tul keskeny és alacsony, mindez persze azért, hogy a szemlélö alúlról arányosnak lássa a modellt.

Az oldalfalak renaissance diszitése egyszerüen páratlan. Sokkal dekorativabb mint az angol galeonok geometrikus festett mintázata. (Revenge, Elisabeth Jones stb.) , szebben és filigránabban kivitelezték, mint az un. stockholmi galeonnál. Az eredeti modellen az oldalfalak festve vannak. Csak a hosszú galéria oldalai faragottak. Tapasztalt modellépitöknek ajánlatos az oldalmotivumokat is faragással ill. plasztikusan ábrázolni.

A modell kötélzete itt-ott károsodott és szakértelem nélkül javitották, ezért meglehetösen tarka s nem egészen pontos. Az árbocozat, – a spriet- (felsö orrárboc),elö-, fö-,besan- és bonaventura árbocokkal – arra utal, hogy a modell korának egy nagy hajóját ábrázolja. Mint már emlitettem, a modell nem arányos. A rekonstrukció a modell alapján azomban egy olyan hajót kiván ábrázolni, amelynek méretei egy korabeli galeonnak megfelelnek.

Sajnos még utalásokat se találtam arra vonatkozólag,  hogy a modell épitésének idején egy neki megfelelö igazi nagy hajót is épitettek-e. Néhány szakirodalom emlitést tesz egy “Le gran´Griffon” – a nagy Griffmadár – nevü nagy flamand galeonról, valamint létezik néhány a tengerfenékröl kiemelt ágyú, amelyek állitólag egy a spanyol Armadához tartozó, azonos nevü flamand galeonhoz – ill. annak roncsához tartoznak. Hogy az a modellel azonos lenne, arra sajnos hiányzik a bizonyiték.

Ennek ellenére a modell egy olyan hajót ábrázol, aminek  tipusát a flamand festö, id.Pieter Bruegel számtalan festményén és rajzán – ha kevesebb diszitéssel is – szakértöként élethüen mutatja meg.

A fontosabb források:

– “Abhandlung über den Schiffsbau um 1620″  – Értekezés a hajóépitésröl – cim nélküli anonym angol kézirat. ( Egyes szakértök ezt is Matthew Bakernak tulajdonitják. – “A Ship is a concave Body…” – a hajó egy konkáv test – igy kezdödik az eredeti szöveg.

” Mallung nach dem Hauptspant ” – méretezés a föborda alapján – Matthew Baker

“A Treatise on Rigging 1620″- Kötélzet, anonym, W.Salisbury átdolgozása

“The Seaman´s Dictionary”- a tengerész szótára (lexikona)- Sir H.Mainwaring

– Pieter Bruegel hajóábrázolásai

– Egy flamand galeon modellje – galéria nélkül, Musee de la Marine, Paris

A párizsi modell

– Modell “Großer Lübecker Adler”– Nagy Lübecki Sas, amiröl ugyan sok helyen és sokan  azt állitják, hogy egy nagy Hansa Kogge, ami ugyancsak kérdéses, mert az igazi koggék ideje 1530 körül már rég lejárt. Ennek a hajónak már semmi köze sincs az igazi korabeli Hansa koggékhoz inkább egy karracke-val kevert galeonhoz hasonlit, pontosan mint a flamand. Ennek a hajónak az épitése volt a Hansa szövetség utolsó kisérlete idöközben igencsak lecsökkent hegemóniájának megmentésére. – Deutsches Museum, München és Deutsches Schifffahrtmuseum, Bremenhafen ( A Bremenhafeni modell 1:25-ben több mint 3 méter hosszu)

A nagy lübecki sas

Fö méretek: ( M 1:1 méterben/ M 1:50 miliméterben )

 1. Legnagyobb vagy teljes hossz (orrárboccal s papagályruddal): 67,50/1350
 2. A hajótest legnagyobb hossza: 56,25/1125
 3. Tökék közötti levetitett hoszz: 42,90/858
 4. Vizvonalhossz: 40,00/800
 5. Az egyenes gerinc hossza: 32,25/645
 6. Legnagyobb szélesség a föbordán: 12,00/240
 7. Ürmélység: 5,00/100
 8. Szélesség és gerinchossz aránya:  1:2,688
 9. Magasság a gerinc aljától a föárboc szászlógombjáig: 56,00/1120
 10. A fövitorlarúd hossza: 30,00/600


Kategóriák:Flamand galeone 1593, Történet Cimkék:
 1. Még nincs hozzászólás
 1. Még nincsenek visszakövetések

Powered by WP Hashcash